Intet siger 80’erne som den klassiske rejecocktail med thousand island dressing. Men hvor kommer denne sagnomspundne dressing egentlig fra, og hvordan har den fået sit navn? Og endnu vigtigere, hvordan laver man kan man uppe sit rejecocktail game ved at lave en ordentlig thousand island dressing til? Det vil jeg dykke lidt ned i i denne artikel.
Ifølge The Food Timeline findes de første skriftlige referencer til dressingen i 1912 hvor den beskrives som en mayonnaisebaseret dressing med bl.a. estragon, grøn peber og kogte æg; altså ikke meget som den dressing vi kender i dag.
Egentlige opskrifter begynder at dukke op i amerikanske kogebøger i 1915 hvor den med sit udgangspunkt i mayonaisse, tomat catsup (ketchup), chili og eddike pludselig er blevet en del mere genkendelig.
Thousand Island dressing har sit navn fra the Thousand Islands, en øgruppe i Saint Lawrence floden på grænsen mellem New York og Canada. Hvorfor dressingen opstod og hvorfor den blev populær i netop det område står hen i det uvisse, da alle referencer bygger på mundtlige overleveringer, og nærmest hver landsby i området har sin egen udgave af historien.
Som altid med populære retter findes der et hav af opskrifter og forskellige tilgange til en thousand island dressing. Opskriften som jeg vil præsentere her tager udgangspunkt i en peberfrugt der bliver stegt hårdt på en pande, hvilket tilfører dressingen en let brændt smag der giver et godt modspil til den ellers søde ret, og som står godt til de ferske rejer og den sprøde friske salat.
Thousand Island Dressing
Equipment
- Pande
Ingredienser
- 1/2 Peberfrugt
- 3 Spsk creme fraiche
- 2 Fed hvidløg finthakket
- 1 Tsk paprika
- chili efter smag
- 2 Tsk sukker
- 1 Spsk tomatpuré
- 1 Stk citron Saften heraf
- Salt Efter smag
Sådan gør du
- Peberfrugt skæres i store stykker.
- Stykkerne af peberfrugt steges på en pande. De skal være godt brændt.
- Tomatpuréen kommes på panden og brændes af, for at fjerne den bitre smag.
- Skallen pilles af peberfrugten, og frugtkødet blendes.
- Den blendede peberfrugt blandes med de øvrige ingredienser og smages til med citronsaft, chili og salt.