Vi tog udgangspunkt i “mjødopskrift fra Bjerre herred omkring 1865”, som findes hos Danmarks Biavlerforening. Opskriften lyder:
12 pund honning koges med 16 potter vand. Det skummes meget omhyggeligt, og når det er skummet færdig, tages det af ilden og irøres, mens det er varmt,
- 4 lod spansk humle
- 4 lod galangarod
- 4 lod småt skåret ingefær
- 1 lod hel kardemomme
- 1 lod muskatnød
Opskriften definerer at 1 lod = 15 g, 1 pot = 1 ltr., 1 pund = 500 g, så vi omregnede ingredienserne til
- 6kg honning
- 16L vand
- 60g humle
- 60g galangarod
- 60g ingefær
- 15g hel kardemomme
- 15g muskatnød
Vi undlod dog kardemomme, da vi glemte at købe det.
Vinballonen med mjød blev opbevaret i et mørkt, køligt kælderrum.
Efter lidt efter en uge var gæren ved at være udpint, og vi hældte den over på en ren vinballon. For at forhøje alkoholmængden, og forhåbentlig give en mere rund smag tilsatte vi samtidig en ny portion gær, og en ny portion honning for at give gæren noget at arbejde med. Blandingen bestod af lidt over 1L vand, og 600g honning der blev opvarmet og afskummet.
Mjøden fik herefter lov til at gære 2-3 måneder mere før den kom på flaske.
Mjøden var lækker og frisk ved tapning, men med en ret høj alkoholprocent vil den sandsynligvis vinde en del ved at lagre nogle måneder.