Mjød med ingefær og galangarod

Vi tog udgangspunkt i “mjødopskrift fra Bjerre herred omkring 1865”, som findes hos Danmarks Biavlerforening. Opskriften lyder:

12 pund honning koges med 16 potter vand. Det skummes meget omhyggeligt, og når det er skummet færdig, tages det af ilden og irøres, mens det er varmt,

  • 4 lod spansk humle
  • 4 lod galangarod
  • 4 lod småt skåret ingefær
  • 1 lod hel kardemomme
  • 1 lod muskatnød

Opskriften definerer at 1 lod = 15 g, 1 pot = 1 ltr., 1 pund = 500 g, så vi omregnede ingredienserne til

  • 6kg honning
  • 16L vand
  • 60g humle
  • 60g galangarod
  • 60g ingefær
  • 15g hel kardemomme
  • 15g muskatnød

Vi undlod dog kardemomme, da vi glemte at købe det.

Opvarmet vand og honning

Honning og vand blandes sammen og varmes op

Honningens affaldsstoffer

I takt med at varmen steg, blev affaldsstofferne skilt fra og flød til tops

Honningen skummes

Affaldsstofferne blev løbende skummet fra

Efter afskumningen

Da blandingen stoppede med at skumme, besluttede vi at opvarmningen var færdig, og gryden blev taget af varmen

Ingredienserne

De forberedte ingredienser blev blandet i honningsblandingen

Gryden sættes i vandbad i badekarret

For at forsøge at køle blandingen så hurtigt som muligt blev den sat i et køligt vandbad

Gærblandingen

Gæren blev blandet med vand, og fik lov til at passe sig selv til den begyndte at boble

Gæren blandes i

Gæren blev derefter hældt op til resten af blandingen

Vinballon

Til sidste blev mjødet hældt på en vinballon

Vinballon med prop

Og der blev sat prop i

Vinballonen med mjød blev opbevaret i et mørkt, køligt kælderrum.

Efter lidt efter en uge var gæren ved at være udpint, og vi hældte den over på en ren vinballon. For at forhøje alkoholmængden, og forhåbentlig give en mere rund smag tilsatte vi samtidig en ny portion gær, og en ny portion honning for at give gæren noget at arbejde med. Blandingen bestod af lidt over 1L vand, og 600g honning der blev opvarmet og afskummet.

Honningblanding i patentglas

Ekstra portion honning til andengæringen

Mjøden fik herefter lov til at gære 2-3 måneder mere før den kom på flaske.

Rensede flasker

Flaskerne blev først skyllet i kogende vand

Flaske med mjød

De blev herefter fyldt en efter en

De fyldte flasker

Det gav en fin høst af lækker mjød

Mjøden var lækker og frisk ved tapning, men med en ret høj alkoholprocent vil den sandsynligvis vinde en del ved at lagre nogle måneder.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © IPkabuto 2024 • All rights reserved.